Training: Rots en Water (Leidinggevend)

Rots & Water voor leidinggevenden

Als leidinggevende wordt je vaak geconfronteerd met uitdagingen van jezelf en van anderen. Juist de zaken die niet goed gaan vragen je aandacht. Druk van buiten, conflicten in je team, dreiging van negatieve gebeurtenissen. Omdat jij er goed in bent om dit soort zaken op te lossen komen ze op jouw bord te liggen. Daarbij wordt je aandacht vaak getrokken naar de inhoud van de kwestie. Terwijl de mensen aan wie jij leiding geeft veel gevoeliger zijn voor de manier waarop je er mee omgaat, niet hoe jij inhoudelijk de kwestie op lost. Eigenlijk net als bij de opvoeding; als ouder kan je honderd keer zeggen dat iets op manier A moet, als jij zelf manier B gebruikt zullen je kinderen dat ook doen.

Als je graag meer op je lichaam wil vertrouwen en met een warm hart goed voor jezelf wil opkomen, is dit een goede training. Rots en Water gaat ervan uit dat jouw lijf je vertelt hoe het met je gaat. Alleen hebben we ons aangeleerd hier niet meer naar te luisteren. Belangrijke oorzaken daarvan zijn de verwachtingen van de maatschappij, van je werk en je sociale kring. In de training staan we eerst stil bij het vergroten van het lichaamsbewustzijn door fysiek bezig te zijn. ‘Waar zit mijn adem, waar in mijn lijf voel ik spierspanning?’
Vervolgens geven we aandacht aan de keuze: de keuze om vanuit rust te reageren omdat he weet dat je daarmee rust in je lichaam krijgt. Wanneer jij kunt stil staan bij dat wat jouw lijf je vertelt en ook jij weet hoe je hiernaar kunt handelen, geef je leiding vanuit werkelijk zelfvertrouwen. De ander ervaart je als authentiek.

De basis van deze training komt uit het Rots en Waterprogramma. Wij hebben dit programma aangepast en toegespitst op de rol van leidinggevende.

De thema’s:

 • Stevig staan
 • Grenzen
 • Ademkracht
 • Uitsluiting
 • Lichaamstaal
 • Zelfverdediging

Alle thema’s zijn uitgewerkt naar leidinggevende situaties, taken en de specifieke rol die je hebt in de organisatie. Voor iedereen in de organisatie is het fijn als jij als leidinggevende rustig, duidelijk en authentiek bent. Daarvoor zijn de oefeningen en de theorie van Rots en Water bij uitstek geschikt.

Doelstelling
Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en welzijn. Het voorkomt en/of vermindert sociale problemen, helpt bij hanteren van grenzen, uitsluiting, meeloop- en grensoverschrijdend gedrag.

We werken bij de training psychofysiek. Dat betekent dat je via een actieve, fysieke invalshoek positieve sociale vaardigheden worden aangeleerd. Het is een training waarbij je fysieke oefeningen doet, om sociaal en emotioneel steviger in je schoenen te staan.
En fysieke oefeningen worden voortdurend afgewisseld door momenten van zelfreflectie, gesprek en gecompleteerd door het maken van verwerkingsopdrachten.

In de training gebruiken we geregeld situaties die je zelf aandraagt en spelen we het na. Door het fysieke karakter van de oefeningen, heb je minder de neiging om er eerst over na te denken, teveel te piekeren en biedt het je de kans om gewoon te “doen”.

Wat kan je bij deze training verwachten:

 • We starten met een intake; we kijken met elkaar naar de krachten, ontwikkelmogelijkheden en vertalen deze naar doelen.
 • Daarna volgen 3 Rots en Water trainingen, ieder 1 dagdeel.
 • Halverwege de training zal er een evaluatie moment plaatsvinden individueel.
 • Dan hebben we weer 3 Rots en Water trainingen van ieder 1 dagdeel.
 • Als laatste is er een eindbijeenkomst: samen sluiten we de training af en blikken we terug op de doelen die ieder gesteld had.

Naast de trainingsbijeenkomsten zijn er opdrachten om de verworven stof in praktijk te brengen.

De training start twee maal per jaar. Eenmaal in het najaar en eenmaal in het voorjaar. Het minimum aantal deelnemers is zes, maximaal tien. Neem even contact met mij op voor de actuele planning op 06 - 513 02 144
De investering bedraagt 895,- excl. BTW.

Tot slot: Als je lichaam aanvoelt als een huis voel je je altijd en overal thuis!