Training: Rots en Water (Kind)

Rots en Water training kinderen

Als ouder maak je je zorgen over je kind. Hij/zij is onzeker of maakt moeilijk vriendjes. Of je bent bezorgd omdat je kind gepest wordt. Of je kind kan zich lastig beheersen.
Het Rots & Water programma is een weerbaarheids-programma en anti-pest-programma. Het is een bijzonder programma, doordat de training van weerbaarheid samen gaat met het ontwikkelen van positieve sociale vaardigheden. De training van weerbaarheid en sociale vaardigheden, Rots en Water, worden in balans gepresenteerd en getraind. (Meer uitleg en achtergrond https://www.rotsenwater.nl/inhoud-en-ontwikkeling/wat-is-rotsenwater/).
Onderzoek van de Universiteit van Utrecht laat zien dat het volgen van een Rots en Water training positief effect heeft op kinderen die gepest worden en op kinderen die pesten. https://www.rotsenwater.nl/onderzoek/rots-en-water-wetenschappelijk-bewezen-effectief/

Het Rots en Waterprogramma is een psychofysieke methodiek. Psychofysiek werken betekent dat via een actieve, fysieke invalshoek positieve sociale vaardigheden worden aangeleerd. Al spelenderwijs en via fysieke oefening worden sociale-, communicatie- en confrontatievaardigheden aangeleerd. We doen dus spelletjes en bewegingsoefeningen om grenzen aan te geven, om goed te voelen wat er in je lichaam gebeurd en om voor jezelf op te komen. Spel en fysieke oefeningen worden daarbij afgewisseld met momenten van zelfreflectie, kringgesprek en gecompleteerd door het maken van verwerkingsopdrachten.

Rots en Water gaat ervan uit dat jouw lijf je vertelt hoe het met je gaat. Alleen hebben we ons aangeleerd hier niet meer naar te luisteren. Belangrijke oorzaken daarvan zijn de verwachtingen van de maatschappij, werk en sociale kring. In de training staan we eerst stil bij het vergroten van het lichaamsbewustzijn door fysiek bezig te zijn. ‘Waar zit mijn adem, waar in mijn lijf voel ik spierspanning?’ Vragen waar kinderen vrij snel antwoord op kunnen geven. Vervolgens geven we aandacht aan de keuze; ik heb de keuze om vanuit rust te reageren en ik weet hoe ik mijn lijf rustig kan krijgen. En heb niet meer het gevoel overgeleverd te zijn aan mijn emoties. Wanneer je kunt stil staat bij dat wat je lijf je vertelt en ook weet hoe je hiernaar kunt handelen, bouw je zelfvertrouwen op. “Rust in je buik is rust in je hoofd..”

Hoe ziet het programma er inhoudelijk uit?
Bij het Rots en Waterprogramma werken we met gerichte doelen, die de kinderen en ouders opstellen. We gebruiken training vaak situaties die de kinderen zelf aandragen uit hun eigen situatie en spelen het na. Door het fysieke karakter en de spelletjes hebben de kinderen veel plezier.

We werken met een aantal thema’s:

 • Stevig staan
 • Grenzen
 • Ademkracht
 • Pesten
 • Lichaamstaal
 • Zelfverdediging

Ons motto is: Als je lichaam aanvoelt als een huis, voel je je altijd en overal thuis!

Praktische informatie:
De groepen bestaan uit maximaal tien kinderen, tussen 9-12 jaar, groep 6, 7 of 8 van de basisschool.

 1. Intake; we kijken met elkaar naar de krachten en ontwikkelmogelijkheden en deze vertalen we naar persoonlijke doelstellingen.
 2. Daarna volgen vier Rots en Water trainingen.
 3. Halverwege de training zal er een evaluatie moment plaatsvinden bij jullie thuis.
 4. Dan hebben we weer vier Rots en Water trainingen.
 5. Als laatste is er een eindpresentatie; de kinderen kunnen hier aan de ouders/verzorgers laten zien wat ze geleerd hebben.

Ouders hebben ook een rol bij de training. Dat geven we vorm door opdrachten die de kinderen meenemen vanuit de training. Bij het uitvoeren van deze opdrachten komt het kind in de rol van de trainer en kan hij zijn ouders meenemen in zijn leerproces.
De training start twee maal per jaar. Eenmaal in het najaar en eenmaal in het voorjaar.
Bij sommige zorgverzekeraars kunt u een vergoeding krijgen wanneer u aangeeft dat het om een Psychofysieke Weerbaarheidstraining gaat.

Nieuwe groep Rots en Water training in Hilversum

Op donderdag 10 februari 2022 start een nieuwe groep Rots en Water op de Paulusschool in Hilversum Zuid.

De data van deze training zijn 10 en 17 februari, 3, 10, 17, 24 en 31 maart. Op 7 april is de laatste bijeenkomst van 16.00 tot 17.00 uur en volgt aansluitend de eindpresentatie aan ouders en andere gezinsleden van 17.00 tot 18.00 uur. Voorafgaand is er een intakegesprek en halverwege volgt er een individuele evaluatie.

De Rots & water training kost 495,- per deelnemer. Bij sommige zorgverzekeraars kan je een vergoeding krijgen wanneer je aangeeft dat het om een Psychofysische Weerbaarheidstraining gaat.