Training: Leidinggeven aan een team

Leidinggeven aan een team met traumatische ervaringen

Leiding geven aan een team met traumatische ervaringen is erg lastig. Zelfs voor ervaren leidinggevende is dit vaak een uitdaging. Bij een team met traumatische ervaringen is er vaak iets heftigs gebeurd, of ze hebben een langere periode achter de rug waarbij ze over hun grenzen zijn gegaan. Het team heeft veel meegemaakt. Het was voor hen te veel.

Een team met traumatische ervaringen herken je niet aan de gebeurtenis(sen), maar aan de signalen die het team zelf geeft. Je kan deze teams aan de volgende signalen herkennen:

  • Hoog verzuim
  • Wantrouwen, naar elkaar, naar jou, naar de organisatie
  • Er gebeurd meer “onder de tafel” dan er boven
  • Er is weinig flexibiliteit
  • Het stroomt niet; de sfeer is gelaten, ieder doet zijn ding en is niet betrokken
  • Er wordt veel over elkaar gesproken
  • De organisatie ervaart dit team als lastig, of weerbarstig
  • Signalen van de klant/client/patiënt worden door het team als lastig ervaren

Wat is hierbij jouw stijl van leidinggeven?
Geef je duidelijkheid door structuur, heldere lijnen en duidelijke verwachtingen. Let je daarbij goed op of ze je niet gaan “uitproberen”?
Ga je ze helpen, zorg je dat je met hen de brandjes blust? Los jij zaken voor hen op, zodat ze minder hoeven te doen?
Neem je wat meer afstand? Stop je de kikkers die er uit springen wel in de kruiwagen, maar ontwijk je het team toch een beetje? Huur je voor dit team een coach in en bespreekt met hem je verwachtingen.

In deze training leer je hoe jij als leidinggevende met dit team kan omgaan. Je leert hoe dit vanuit de organisatiepsychologie en traumatheorie bekeken wordt. Je gaat ervaren wat dit team en deze situatie met jou doet als leidinggevende. Door hier je eigen weg in te gaan vinden, kan je als leidinggeven betrouwbaar zijn en dat is het belangrijkste.

Deze training is geschikt voor leidinggevenden die ervaring hebben met deze situaties of er op dit moment mee geconfronteerd worden. Je brengt casuïstiek in en oefent met elkaar. Daarbij oefen je zelf als leidinggevende en begeleidt je anderen die dit aan het oefenen zijn.

Praktisch:
Telefonische intake en kennismaking
6 dagen 10.00-17.00
Utrecht